Nagyon fontos információ a Zsibogón áruló vállalkozók számára, hogy 2020. július 1-től számos dolog változik a számlázásra vonatkozó szabályok terén. Az alapvető lényeg az, hogy minden, vállalkozás felé kiállított számla adatát továbbítani kell a NAV felé, függetlenül az áfa mértékétől. Emellett minden, vállalkozás felé kiállított számlán kötelezően fel kell tüntetni a vevő adószámát, függetlenül az áfa mértékétől. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Kire vonatkozik ez a szabályozás?

2020 számos változást hoz a számlázásban, mely minden vállalkozót érint, legyen szó KATÁ-s, egyéni vállalkozóról vagy más, társas vállalkozásról (Kft, Bt, KKT, Rt, stb.)  Az új szabályozás 2020. július 1-től minden adószámmal rendelkező magánszemélyre és gazdálkodóra kiterjesztésre kerül. Azokra is akik áfa alanyi adómentességet választottak és azokra is, akik az áfát általános vagy valamilyen speciális szabály szerint számolják el. Lényege, hogy az összes olyan számláról adatot kell majd szolgáltatni, melyet belföldi ügyletről belföldön nyilvántartásba vett adóalany felé állítunk ki.

Mit mond ki az új szabályozás?

A 2020. július 1-től életbe lépő új szabályozás, az Áfa törvény 10. számú mellékletét érinti, amelyek a számla adatszolgáltatásra vonatkoznak. A bevételek tekintetében az adatszolgáltatás minden adózóra kötelező érvényű lesz. Azokra is akik áfa alanyi adómentes adóalanyok és azokra is, akik az áfát általános vagy azon belül valamilyen speciális szabály szerint számolják el.

Kötelező lesz 2020. július 1-től adatot szolgáltatni az állami adó- és vámhatóság részére  egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalany (adószámmal rendelkező személyek, vállalkozások, magánszemélyek) részére belföldön teljesített termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról kibocsátott vagy kiállított számláról, számlával egy tekintet alá eső okiratról.

Megoldás lehet az online számlázás!

Az online számlázóprogramoknak kötelességük adatot szolgáltatni azon számlákról, amelyeknél a jogszabály ezt előírja – mindez a számla kiállításának pillanatában történik. 

Mi történik, ha kézi számlát állítasz ki?

Az új rendszer bevezetését követően bizonyára bonyolultabb lesz a számlázás kézi számlatömbbel. Bár nyugodtan használhatod továbbra is ezt a kézi megoldást, de fontos tudnod, hogy minden kiállított számlát 4 napod lesz beküldeni a NAV Online Számla rendszerébe.