Már el sem lehet képzelni Debrecent a Zsibogó nélkül!

Valaki használtcikk piacnak nevezi, míg mások a bolhapiac vagy „zsibi” elnevezésekkel illetik a debreceni Zsigogót, amely a város egy igazán különleges és sokszínű helye. Egyesek szerint ez a piactér mára valódi „debrecenikummá” vált és a helyiek mellett a Nagytemplom mellett szinte minden esetben kilátogatnak ide is. Az itt élők pedig szinte el sem tudják képzelni az életüket anélkül, hogy elhangozna a mondat: „Nyugi, kiugrok a Zsibire, ott biztos meg tudom venni!” 

Pontosan emiatt joggal merül fel a kérdés, mióta létezik ez a hely és hol kapott helyet azelőtt a piac? A helyzet az, hogy hosszú évtizedek hagyománya rejlik a piac kapui mögött, így nem véletlen, hogy mára valódi kultikus hellyé vált ez a plac. 

Annak idején nem itt volt a bolhapiac

Sok – sok évvel ezelőtt, már az 1930-as években a debreceni bolhapiacnak a Mikes Kelemen utca adott otthont, ám amikor ott megépült a katolikus templom, új helyet kellett keresni a zsibvásárnak. Ekkor viszont már a jelenlegi helyére költözött a mindenes vásár, így mára már nem létezik olyan debreceni, akinek ne lenne valamilyen élménye, amely a Zsibogókhoz köthető. Van, aki hőn áhított játékát kapta meg itt, míg más a mai napig becsben tartott kincsekre bukkant itt. Ám nem egy olyan felnőtt is van, aki annak idején segített eladni a portékát a szüleinek, nagyszüleinek. Ugyanis annak idején ezen a területen a feleslegessé vált holmiját bárki áruba bocsáthatta, nem kellett hozzá vállalkozónak lenni. Vagyis olyan volt az egész, mint egy óriási garázsvásár, ahol emlékek cseréltek gazdát hétről hétre. 

 

Itt nem volt és nem is lesz olyan, amit itt ne lehetne kapni!

Ha van valami, amit nem tudsz hol beszerezni, nem kell aggódnod, a Zsibiben biztosan megtalálod! Legalábbis így szól a helyi legenda, amelynek bizony igen komoly valóságalapja van, hiszen számos különböző árus számtalan portékája kap itt helyet nap mint nap. Van itt szobabicikli, kisállat felszerelés, zöldség-gyümölcs, tésztaszűrő, lángos, kínai kaja, szerszámok, ruhák, kozmetikumok és édességek is, ám mindez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a sort még hosszan folytathatnánk. 

Valódi társasági élmény

Mára a Zsibogó nem csak egy hely, ahol mindent meg lehet vásárolni, ennél ugyanis sokkal többet jelent. Itt biztos lehetsz abban, hogy összefutsz egy rég nem látott ismerőssel, beszélgetsz egy jót a szomszédoddal vagy remek programot szervezhetsz a családtagokkal közösen. Hiszen nincs is jobb elmajszolni egy lángost a sorok között bámészkodva. 

Vagyis a Zsibogó piac mára Debrecen egyik igen fontos központja, mondhatni az ütőere, ahol folyamatosan zajlik az élet az év minden egyes napján. Hiszen nem sok olyan varázslatos hely létezik, ahol nap mint nap számtalan tárgy lel gazdára, ahol mindenkire jó ismerősként tekinthetsz és ahova a nap bármely szakában jólesik betérni.